Автор: Лаура Каяли за Политико“, превод БГНЕСВъзраждащият се НАТО ще затегне

...
Автор: Лаура Каяли за Политико“, превод БГНЕСВъзраждащият се НАТО ще затегне
Коментари Харесай

Политико: Балтийско море вече е езеро на НАТО

Автор: Лаура Каяли за „ Политико “, превод БГНЕС

Възраждащият се НАТО ще затегне хватката си върху Балтийско море, усложнявайки жизненоважния директен маршрут на военноморските сили на Владимир Путин в задния двор на Русия.

Срещата на върха на Алианса във Вилнюс тази седмица беше първата среща на Финландия като член на НАТО. В навечерието на срещата на върха Турция се съгласи да поддържа кандидатурата на Швеция за участие - проправяйки пътя за стратегическа смяна в район, в който в миналото доминираше Москва.

" [Швеция и Финландия] вършат НАТО доста по-съгласувана от географска позиция. Балтийско море се трансформира в езеро на НАТО, което като цяло е потребно, също и заради повишеното значение на Арктика ", сподели Улрике Франке, старши помощник в Европейския съвет за външни връзки.

НАТО непрекъснато усилва контрола си върху Балтийско море, което е основен морски портал за съветския флот, който има бази край Санкт Петербург и в мощно милитаризирания ексклав Калининград. По време на Студената война единствено Дания и Германия в крайния западен завършек на Балтийско море бяха в Алианса. Присъединяването на Полша към НАТО през 1999 година и на трите балтийски републики през 2004 година слага по-голямата част от южния бряг на морето под контрола на алианса.

Финландия и Швеция в НАТО ще затворят примката на морето от север, оставяйки на Русия стеснен достъп. Двете страни се отхвърлиха от дългогодишния си неутралитет, в тази ситуация на Швеция датиращ от епохи, и през май предходната година подадоха заявление за присъединение към Алианса след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.

Това значи доста разширение на границата на НАТО с Русия, усилване на защитата в Северна Европа и повишение на надеждността на възпиращата мощ на Алианса.

" Балтийските страни се притесняваха, че ще бъдат малко изолирани ", сподели Камил Гранд, някогашен помощник-генерален секретар на НАТО. " Човек може да си показа, че Швеция и Финландия нямаше да ги подведат, само че достъпът до пристанищата и летищата не беше обезпечен на 100 %. "

Присъединяването на Швеция и Финландия значи и разширение на наличието на Алианса в Арктика, който става все по-стратегически както за Русия, по този начин и за Китай.

Твърда мощ

Във вторник съдружниците от НАТО се споразумяха да приложат актуализирани районни проекти за защита. Присъствието на Швеция и Финландия като членове ще бъде изцяло отразено в проектите, ученията и задачите на Алианса, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция.

Двете скандинавски страни ще оказват помощ за по-ефективното осъществяване на " магическото заричане " на член 5, съгласно Кристине Берзина, ръководещ шеф на Геостратегия Север на Германския фонд Маршал.

Добавянето на добре оборудваните шведски и финландски военни сили ще затрудни доста Русия при евентуалното образуване на набези в района.

" Трябва да разполагате с задоволително средства, с цел да може при положение на кримски или украински сюжет да има действителна опция за отбрана на територията ", сподели Берзина. " При съществуването на Финландия и Швеция, както и на [шведския балтийски остров] Готланд, който е толкоз покрай Калининград, при положение на доста малко евентуална, само че допустима експанзия от страна на Русия, Русия не може да употребява морето за свое стратегическо преимущество, както би могла сега. "

На място това значи повече продан на информация, повече взаимни учения и обмисляне и повече военна интеграция.

Например финландски изтребител, летящ наоколо до съветската граница, може да събира данни и да комуникира с норвежците, които по-късно могат да изискат повече информация или да помолят самолета да лети на друго място, сподели Шарли Салониус-Пастернак, водещ откривател във Финландския институт по интернационалните връзки.

Преди участието в НАТО " можехте да го извършите механически, само че от политическа позиция не можехте да планирате да го извършите ", сподели той.

Войници, подводници, 5G

Макар да се възползват от отбраната на НАТО, Стокхолм и Хелзинки ще дават и благоприятни условия във връзка с противовъздушната защита, сухопътните сили и военноморския капацитет.

" Двете страни към този момент са оперативно съвместими с НАТО, оперират с оръжейни системи по стандартите на НАТО и вземат участие в задачи за учения на НАТО, което е една от аргументите, заради които те съумяха да влязат толкоз бързо ", сподели Гранд, като добави, че Хелзинки и Стокхолм няма да бъдат " безвъзмездни ездачи " в Алианса.

За разлика от множеството европейски страни Финландия не спря да харчи пари за армията след края на Студената война.

Според финландските медии Хелзинки разполага с един от най-големите артилерийски арсенали и сухопътни сили в Европа, като се подрежда пред тежки сили като Франция, Германия и Англия. неотдавна Финландия обнови въздушния си флот и се чака до 2026 година да разполага с 64 изтребителя F-35, създадени в Съединени американски щати.

През 2017 година Швеция възвърне наборната военна работа, която се ползва както за мъжете, по този начин и за дамите.

Стокхолм понижи разноските за защита през 90-те и 2000-те години, само че през последните години още веднъж стартира да ги усилва. Въпреки това тя не чака да доближи задачата на НАТО от 2% от Брутният вътрешен продукт преди 2026 година

Силата на Стокхолм е във военноморските му сили, които са добре калибрирани за Балтийско море. Шведските военновъздушни сили са оборудвани с създадените на локално равнище изтребители „ Грипен “, които са предопределени да отговорят на съветско нахлуване и обсъждани като допустимо оръжие, което може да бъде харизано на Украйна.

Освен с оръжия, Швеция и Финландия могат да оказват помощ на НАТО и с 5G - петото потомство телекомуникационна инфраструктура, сподели Гранд.

Двете скандинавски страни " носят ноу-хау в една значима технология и са надеждни сътрудници в разгръщането на 5G за военни потребности ", изясни той. Финландската „ Nokia “, шведската „ Ericsson “ и китайската „ Huawei “ преобладават на гражданския пазар на 5G.

Напредналите военни и софтуерни благоприятни условия на двете страни идват от това, че са отвън НАТО, сподели Берзина.

" Те са положителни във всичко ", сподели тя, " тъй като са били сами ".

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР